Header ad

Τρως συνειδητά ή μηχανικά;

Μήπως τρως ακόμα κι όταν δεν πεινάς πραγματικά; Μήπως δεν δίνεις σημασία στο πώς φαίνεται, μυρίζει ή τι γεύση έχει το φαγητό σου; Μήπως τρως συχνά όταν νιώθεις μόνος ή στεναχωρημένος; Μήπως την ώρα που τρως, ασχολείσαι ταυτόχρονα και με κάτι άλλο; Μήπως νιώθεις την πίεση να τελειώσεις το φαγητό για να συνεχίζεις τις δουλειές σου;

Αν έχεις απαντήσει ναι στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε δεν ακολουθείς έναν ενσυνείδητο τρόπο διατροφής. Πιθανότατα να έχεις ακούσει ξανά τον όρο αλλά να μην ξέρεις ακριβώς τι σημαίνει.

Η ενσυνείδητη διατροφή είναι το μοντέλο διατροφής, όπου εξετάζουμε και παρατηρούμε κάθε πτυχή των τροφίμων που καταναλώνουμε. Είμαστε συγκεντρωμένοι στη διαδικασία του φαγητού, το απολαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας, μετατρέποντας το ουσιαστικά σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται φυσικά το γρήγορο φαγητό, η ασυνείδητη και βιαστική κατανάλωση φαγητού, στην οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο.

Μελέτες έχουν συνδέσει την ενσυνείδητη διατροφή με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και τη διατήρηση του βάρους.

Επίσης, τα άτομα που ακολουθούσαν ενσυνείδητη διατροφή είχαν μια πιο υγιή ψυχολογική στάση, βελτίωσαν την αυτοεκτίμηση τους, την εικόνα του σώματός τους και την συνολική ποιότητα ζωής, ενώ εμφάνισαν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος.

Δες 10 τρόπους που μπορούν να σε κάνουν να αλλάξεις συνήθειες, να κάνεις τη διατροφή σου πιο απολαυστική και χορταστική, ελέγχοντας τις θερμίδες και το βάρος σου.

1. Μια βασική αρχή του «ενσυνείδητου φαγητού» είναι να νιώθεις κάθε μπουκιά από το γεύμα σου. Προσπάθησε να νιώσεις τη γεύση του αλατιού, τη μυρωδιά και τη γεύση των μπαχαρικών. Με άλλα λόγια τη νοστιμιά των υλικών.

2. Αν σου είναι δύσκολο να «σπάσεις» το μηχανικό και γρήγορο τρόπο φαγητού σου, προσπάθησε πριν από κάθε μπουκιά να ενεργοποιείς όλες τις αισθήσεις σου. Μύριζε το φαγητό σου, μέτρησε τα χρώματα που υπάρχουν στο πιάτο σου. Έτσι μειώνεις τις πιθανότητες να τρως μηχανικά.

3. Στην περίπτωση που τρως έξω ή απ΄ έξω, ενημερώσου για το μενού του εστιατορίου και προετοίμασε την παραγγελία σου, ώστε να μην παρασυρθείς την ώρα που είσαι πεινασμένος.

4. Αν σου είναι δύσκολο να τρως αργά, δοκίμασε να φας με το αριστερό χέρι. Αυτό θα μειώσει την τάση σου να τρως μηχανικά και γρήγορα.

5. Ξεκίνησε το γεύμα σου με σαλάτα ή κάποιο ωμό λαχανικό. Θα χορτάσεις πιο γρήγορα και θα μειώσεις τις πιθανότητες να φας μεγαλύτερες ποσότητες.

6. Αν παραγγέλνεις απ΄ έξω ή τρως σε κάποιο εστιατόριο, μείνε πιστός σε αυτό που πραγματικά θέλεις εσύ να φας. Μην δίνεις σημασία στις ελκυστικές περιγραφές των γευμάτων των μενού, όπως «τρυφερό», «ζουμερό», «τραγανιστό» και πολλά άλλα. Έχει βρεθεί ότι τέτοιες περιγραφές αυξάνουν κατά τις 23% τις πωλήσεις αυτών των πιάτων.

7. Πρόσεχε τα ορεκτικά, που μπορεί να σε φορτώσουν θερμίδες χωρίς να το καταλάβεις. Βάλε σε ένα μικρό πιάτο μια μπουκιά από τα αγαπημένα σου ορεκτικά και περιορίσου σε αυτά.

8. Από τη στιγμή που έχεις χορτάσεις δεν είναι ανάγκη να τελειώσεις το γεύμα σου. Ζήτησε αυτό που θα περισσέψει να το πακετάρουν και να το πάρεις μαζί σου, ενώ στην περίπτωση που βρίσκεσαι σπίτι, φύλαξε το ώστε να το καταναλώσεις αργότερα.

9. Αν έχεις τελειώσει το φαγητό σου σήκω αμέσως από το τραπέζι ή ζήτησε να σου μαζέψουν το πιάτο. Όσο καθόμαστε στο τραπέζι σε τρόφιμα τόσο περισσότερα τρώμε.

10. Αν θέλεις επιδόρπιο, να ξέρεις ότι μία με δύο μπουκιές αρκούν για να αλλάξουμε τη γεύση μας. Επίσης μπορείς να αξιοποιήσεις τον κανόνα «γλυκό στα δύο», ώστε να μοιραστείς τις θερμίδες με τον/τους συνδαιτυμόνες σας.

Post source : iform.gr

Σχετικά με τον Συντάκτη

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Δώστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *