Header ad

Βελτιώστε την φυσική σας κατάσταση στην ποδηλασία με διαλειμματική άσκηση

Η ποδηλασία εσωτερικού χώρου -αποκαλείται και Spinning (ή ομαδική ποδηλασία εσωτερικού χώρου) -μπορεί να ωφελήσει τον ποδηλάτη ή οποιονδήποτε αθλούμενο, ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης και της αθλητικής του ικανότητας. Από την Kimberly Hellyar, about.com

Σε ένα γυμναστήριο μαζί με άλλους αθλούμενους με το ίδιο κίνητρο, με ρυθμική μουσική και έναν γυμναστή που γνωρίζει πώς να αντλήσει την μέγιστη δυνατή προσπάθεια από την ομάδα σάς περιμένει μια αναζωογονητική εμπειρία, που δεν έχει σχέση με την συνηθισμένη στατική ποδηλασία, η οποία μπορεί να γίνει μονότονη και βαρετή.

Ειδικά για ποδηλάτες μέσου και προχωρημένου επιπέδου, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν, η ποδηλασία πάνω σε σταθερό ποδήλατο συνιστά εξαιρετική επιλογή διαλειμματικής άσκησης για την διατήρηση ή ακόμα και την βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Τι είναι η διαλειμματική;

Τι είναι όμως η διαλειμματική προπόνηση και γιατί είναι τόσο σημαντική; Η διαλειμματική προπόνηση συνίσταται στην αυξομείωση του καρδιακού ρυθμού  με ενεργό ανάκαμψη έπειτα από περιόδους έντονης σωματικής άσκησης. Όταν ακολουθείτε με συνέπεια αυτό τον τρόπο προπόνησης, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους μυς σας να αυξήσουν την αντοχή τους στην κόπωση, δίνοντας τους την δυνατότητα εκγύμνασης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Μάλιστα η διαλειμματική προπόνηση έχει σχεδιαστεί για να σας παρέχει την δυνατότητα εκγύμνασης σε μεγάλη ένταση χωρίς να απορροφά την ενέργεια σας ή να σας ή να σας γυμνάζει υπερβολικά. Η άσκηση αυτή ενισχύει την αντοχή σας, σας βοηθά να αποκτήσετε ταχύτητα και ρυθμό και πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος του προγράμματος εκγύμνασης σας.

Αύξηση της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου

Ένα ακόμα όφελος της διαλειμματικής προπόνησης είναι ότι μπορεί να αυξήσει την Μέγιστη Κατανάλωση Οξυγόνου- VO2 max. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά λειτουργεί πιο γρήγορα για να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες στους μυς. Το σώμα σας θα χρειαστεί περισσότερο οξυγόνο για τους μυς, οπότε για να υποστηρίξει αυτή την διαδικασία αυξάνει την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου από τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη λήψη και απορρόφηση οξυγόνου σε κάθε αναπνοή.

Γαλακτικό οξύ & Αναερόβιο κατώφλι

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος της διαλειμματικής άσκησης, είναι αύξηση της ικανότητας μεταφοράς γαλακτικού οξέος καθώς και το υψηλότερο αναερόβιο κατώφλι (ως κύριοι παράγοντες κόπωσης). Επίσης, συμβάλει στην πνευματική σας προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης, ενώ θα είστε σε θέση να γνωρίζετε πότε μπορείτε να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθεια, και πότε να υποχωρήσετε.

Αρχίζετε να συνειδητοποιείτε με ποιόν τρόπο μπορεί η άσκηση αυτή να σας βοηθήσει;

Γνωρίζετε πως είναι να βρίσκεστε αντιμέτωποι για χιλιόμετρα με μετωπικό άνεμο και να κάνετε πεντάλ με όσο μεγαλύτερη δύναμη έχετε; Κοιτάζετε κάτω και η οθόνη παρακολούθησης του καρδιακού σας ρυθμού δείχνει ότι η καρδιά σας κοντεύει να σπάσει φτάνοντας το 92% και τα πόδια σας κοντεύουν να λιώσουν. Τι γίνεται μετά; Έχετε φτάσει σε τέτοιο σημείο κόπωσης που είναι αδύνατο να συνεχίσετε…

Κάνοντας διαλειμματική προπόνηση μέσα από κάποιο πρόγραμμα ποδηλασίας εσωτερικού χώρου, θα έχετε ήδη περάσει από αυτό το στάδιο, καταβάλλοντας μια σειρά προσπαθειών έντασης έως και 92% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού, διακοπτόμενες από περιόδους ανάπαυσης, όπου ο καρδιακός σας ρυθμός θα είχε πέσει στο 65%.

Είναι ακριβώς αυτοί οι λόγοι για τους οποίους η διαλειμματική προπόνηση έχει να προσφέρει τα μέγιστα στους αθλητές όσον αφορά στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης και μάλιστα στο ελεγχόμενο περιβάλλον ενός εσωτερικού χώρου, που μπορεί επίσης να έχει πολλά οφέλη για έναν αθλητή μέσα σε έναν μικρό χρόνο προσπάθειας.

Βασικό επίπεδο φυσικής κατάστασης

Σημειώστε επίσης ότι η διαλειμματική προπόνηση απαιτεί ένα βασικό επίπεδο φυσικής κατάστασης προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Πρέπει να θεμελιώσετε πρώτα μια σταθερή αεροβική βάση και αυτό απαιτεί συνήθως τουλάχιστον δυο μήνες προπόνησης στην ζώνη Αντοχής. Η θεμελίωση αυτής της βάσης επιτρέπει βελτιώσεις στο καρδιαγγειακό σας σύστημα και σας βοηθά να αποκτήσετε την δέουσα αντοχή για έντονη άσκηση, που απαιτείται σε αυτού του είδους τις προπονήσεις. Για να έχετε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από αυτές τις ασκήσεις, προσπαθήστε να μην παραλείπετε το βασικό αυτό βήμα!

Πηγή:timbertrail.gr

Σχετικά με τον Συντάκτη

Σας καλωσορίζω στην προσωπική μου αρθρογραφία! Εύχομαι οι δημοσιεύσεις μας να σας ενδιαφέρουν και να βρείτε χρήσιμα στοιχεία και διαρκή ενημέρωση. Λίγα λόγια για μένα! Είμαι εν ενεργεία αθλητής μπάσκετ και έχω καταφέρει το χόμπι μου να είναι και επάγγελμα! Κάτι άλλο που μου πρόσφερε το άθλημα είναι να σπουδάσω Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Όσο για το πλήρες βιογραφικό μου μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ! Για την επικοινωνία σας μαζί μου κάντε κλίκ στα παρακάτω εικονίδια...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Δώστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *